nákupníkošík

Moli v potravinách

Jak poznat potravinového mola?
Potravinový mol (Plodia interpunctella) je motýl z čeledi zavíječovití. Jedná se o běžného škůdce potravin, rozšířeného po celém světě, kterého je velmi obtížné se zbavit.

Dospělý motýl má béžovo-hnědé křídla, oddělené tmavým proužkem. Rozpětí křídel je kolem 2 cm. Moli obvykle kladou 200 – 300 vajíček na povrch potravin, ze kterých se poté líhnou bílé larvy o velikosti asi 1 cm. V závislosti na teplotě má potravinový mol 2 – 5 generací za rok. Motýli obvykle létají v noci, přes den jsou vidět jen zřídka.

Proč jsou potravinoví moli nebezpeční?
Moli napadají potraviny, které jsou tímto znehodnoceny. K potravinám se dokáží dostat i přes pevné obaly včetně uzavíratelných dóz. Přítomnost larev v potravinách poznáte podle bílých vláken, které kolem sebe vytváří housenky.

Napadené potraviny nikdy nekonzumujte! V exkrementech molů je mohou množit např. roztoči nebo plísně což může po konzumaci způsobovat alergické reakce, podráždění sliznic nebo střevní onemocnění.

« Zpět na novinky 21.12.2021,